In samenwerking met uitgeverij Aspekt geeft het Studiecentrum Eerste Wereldoorlog De Grote Oorlog – Kroniek 1914-1918 uit, een verzameling kronieken met essays over de verschillende aspecten van de Eerste Wereldoorlog. De laatst verschenen kroniek is nummer 42.
De Grote Oorlog Kroniek 1914-1918 is dé serie in Nederland en Vlaanderen met als onderwerp de geschiedschrijving van en reflectie over de Eerste Wereldoorlog. De delen van deze serie verschijnen met grote regelmaat, in principe elk halfjaar. Dat wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen Uitgeverij Aspekt en de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog (SSEW).
Deze Kroniek 42 bevat acht op zichzelf staande essays. Twee ervan, van de hand van gerenommeerd historicus Mr. Dr. C. Smit, behandelen de verhoudingen tussen Nederland en België vóór en ná de Eerste Wereldoorlog.
Marcel Krutzen geeft weer hoe de Limburgse krantenlezer kennis kon nemen van het verblijf in Heerlen van uit Duitsland ontsnapte Russische krijgsgevangenen.
Leo van Bergen maakt in zijn bijdrage ‘De Goedheid van de Oorlog voor de Geneeskunde’ korte metten met de daarover nog steeds bestaande mythe.
Eric Wils en Elise Burggraaf bespreken achtereenvolgens twee belangrijke onderwerpen uit het jaar 1918: de beslissende laatste maanden aan het Westelijk front en de in beslagname van Nederlandse schepen in Amerikaanse havens.
Antoon Vrints beschrijft hoe de grote Duitse kolonie in Antwerpen ten gevolge van de Eerste Wereldoorlog ten onder ging.
Ad van de Logt laat de lezer kennismaken met twee Nederlandse in het interbellum verschenen anti-oorlogsromans die ook in onze tijd nog zeer de moeite van het lezen waard zijn.
Dorrestein, L., Linden, H. van der, Pierik, P. & Vogel, R.J. de (red.), De Grote Oorlog – kroniek 1914-1918. Essays over de Eerste Wereldoorlog, deel 42 (Soesterberg 2021) ISBN: 978-94-6424-092-4