In 1991 moest ik voor het vak documentatiecentrum in groep 8 van de bassischool een werkstuk schrijven. Een bezoek aan de plaatselijke bibliotheek bracht me bij een boek over de Eerste Wereldoorlog. Een boek dat me deed kennismaken met een geschiedenis die me vanaf dat moment niet meer los heeft gelaten.
Enkele jaren later volgde, op mijn verzoek, een eerste kennismaking met het westelijk front tijdens een driedaagse trip naar de Belgische Westhoek. Vanaf dat moment nam het Eerste Wereldoorlog virus bezit van mij en heeft me niet meer losgelaten.
Na een opleiding tot docent basisschool startte ik in 2001 aan de universitaire opleiding geschiedenis. Gaandeweg werd voor mij wel duidelijk dat ik zou gaan afstuderen met een onderwerp over de Eerste Wereldoorlog. In die fase ontstond mijn belangstelling voor Nederland en de Eerste Wereldoorlog, waar ik tot de dag van vandaag onderzoek naar doe en over publiceer.
In 2006 nam ik kennis van het Studiecentrum Eerste Wereldoorlog en werd ik donateur. Na een oproep in de nieuwsbrief om iemand te vinden die het secretariaat wilde versterken voelde ik me geroepen te reageren. Sinds die tijd ben ik als secretaris verbonden aan het studiecentrum. In de afgelopen jaren heb ik geprobeerd de doelstelling van het studiecentrum uit te dragen en daar een actieve bijdrage aan te leveren. Een doelstelling die zich laat omschrijven als: de kennis over de Eerste Wereldoorlog (en de positie van Nederland in 1914-1918) op zoveel mogelijke manieren effectief onder de aandacht te brengen in Nederland. Een opdracht waar ik nog altijd voor sta.
Op de foto heb ik een ingelijste prent van Jan Sluyters van 27 januari 1917 in mijn hand. Deze prent verscheen in de Nieuwe Amsterdammer naar aanleiding van de filmvertoning van de Nederlandsche regeringsfilm Holland Neutraal. Deze film werd in de periode augustus-december 1916 in opdracht van het ministerie van oorlog gemaakt. Doel van de film was te laten zien dat Nederland haar neutraliteit zou verdedigen. Sluijters dacht het er het zijne van getuige het onderschrift: De Nederlandse leeuw poseerende voor de regeeringsfilm. Snijders: ‘Pas op, niet te erg opblazen Bosboom, anders barst ie!‘. Na vijf jaren onderzoek naar deze film verscheen hierover in 2018 mijn boek Holland Neutraal.