Ook Ede krijgt zijn deel van de Eerste Wereldoorlog. Er zijn in de omgeving nog altijd sporen van terug te vinden. De nog jonge garnizoensplaats (pas sinds 1906) ziet tijdens de mobilisatie in 1914 de bevolking tijdelijk meer dan verdubbelen. Er vindt een vordering van paarden en honden plaats. Lange tijd zitten de kazernes vol met een paraat garnizoen, waarvoor zelfs extra tenten en barakken nodig zijn. Er komt een groot Belgisch Vluchtoord op de heide en een Duits krijgsgevangenkamp bij Wolfheze. Op de Eder heide wordt een groot loopgravenstelsel aangelegd. Door de opstand in Harskamp moet opperbevelhebber generaal Snijders na vier jaar zijn functie neerleggen. En dan volgt de Spaanse griep…
Het Oorlogs- en Garnizoensmuseum Ede zal tot oktober aandacht besteden aan deze bijzondere periode. Op 25 februari zal door de heer Cornelis van de Bas, conservator van Huis Doorn, de nieuwe wisseltentoonstelling in de Smederij worden geopend. Deze opening vindt plaats om 14.00 uur. Huis Doorn is na de Eerste Wereldoorlog tot aan zijn dood de verblijfplaats van de Duitse Keizer en geldt nu als hèt kenniscentrum Eerste Wereldoorlog in Nederland.
Op 28 februari zal de heer Yannick ten Have in De Smederij een lezing verzorgen over de aanleg, betekenis en toekomst van het loopgravenstelsel op de Eder heide. De lezing vangt aan om 19.30 uur. U bent van harte uitgenodigd om de opening en/of de lezing bij te wonen. Gezien de beperkte ruimte en de benodigde voorbereidingen willen we u wel vragen uw komst vooraf aan te melden. Voor de lezing geldt een maximum van 35 bezoekers. Bij grotere belangstelling zullen we de lezing op een latere datum herhalen. De lezing is gratis toegankelijk. Er is de mogelijkheid om uw waardering te laten blijken en bij te dragen in de onkosten door middel van een gift.
Aanmelden voor lezing en/of opening kan via info@platformmhe.nl.