Op zaterdag 8 februari verzorgt Jan Naert een online lezing over burgemeesters in bezet en bevrijd België en Noord-Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Lees verder voor meer informatie over de inhoud van het webinar, kom meer te weten over Jan Naert en meld je aan!
Tijdens de Eerste Wereldoorlog valt Duitsland grote delen van België en Noord-Frankrijk binnen. Het bezettingsregime is hardvochtig, structureel repressief en staat volledig ten dienste van de militaire eindoverwinning. De invasie en de bezetting hebben ook voor gevolg dat het nationale politieke niveau in België en Frankrijk gaandeweg wegvalt. Burgemeesters en gemeentebesturen krijgen daardoor een cruciale verantwoordelijkheid in het dagelijkse leven tijdens de oorlog. Als laatste vertegenwoordigers van het Belgische en Franse staatsgezag blijven zij bij het begin van de oorlog op post. Vier jaar lang verdedigen zij naar best vermogen de belangen van de lokale bevolking. Eenvoudig is dat allerminst, want het takenpakket is omvangrijk: tijdens schaarste de voedselvoorziening in goede banen leiden, het openbare leven gaande houden, de orde handhaven en meedraaien in de Duitse bezettingspolitiek. Daarbij moeten burgemeesters non-stop laveren tussen de belangen van de lokale bevolking en de eisen van de bezetter. Of het nu gaat om dichtbevolkte stadskernen zoals Antwerpen, Rijsel, Brussel of Gent, steden en gemeenten met een sterk industrieel profiel zoals Aalst of zelfs kleine rurale dorpsgemeenschappen: overal brengt dit tal van moeilijke keuzes en netelige kwesties met zich mee.
Over Jan Naert
Jan Naert is doctor in de geschiedenis. Het werk “Hoeders van de staat. Burgemeesters in bezet en bevrijd België (1914-1921)” is de gepubliceerde versie van zijn doctoraatsonderzoek dat hij begin 2020 verdedigde aan de Universiteit Gent (promotoren Prof. Antoon Vrints en prof. Nico Wouters). Hij was vervolgens twee jaar actief bij het FelixArchief (Stadsarchief Antwerpen) waar hij zich toelegde op het onderzoek naar de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Sinds mei 2022 werkt hij als archivaris bij het Algemeen Rijksarchief 2 (Depot Cuvelier). Hij focust er met name op de studie en de ontsluiting van de bronnen van het militair gerecht.
Deelname is gratis, graag wel even aanmelden via deze link.
Terugkijken webinar 18 januari
Op zaterdag 18 januari bood archeoloog Simon Verdegem een diepgaand overzicht van de evolutie van de slagveldarcheologie in de Westhoek gedurende de afgelopen twintig jaar. Hij belichtte de overgang van overheidsgeleide onderzoeken naar commerciële opgravingen, waarbij vaak dezelfde gepassioneerde archeologen betrokken waren. Mocht je dit webinar op 18 januari genist hebben, je kunt ‘m hier terugkijken.
Ga naar deze link om het webinar terug te kijken!
Altijd als eerste op de hoogte van komende activiteiten en andere wetenswaardigheden via onze Nieuwsflitsen? Word donateur van Studiecentrum Eerste Wereldoorlog!