Prenten, spotprenten en afbeeldingen uit de Eerste Wereldoorlog zijn vaak voer voor interpretatie. Soms is het duidelijk wat de maker er mee wil zeggen, soms moeten we wat verder denken. Die moeite heeft donateur Marcel Hendriks genomen. Lees verder voor zijn analyse van de hierboven afgebeelde prent.
Onlangs heb ik een bijzondere tekening uit de Eerste Wereldoorlog aan mijn collectie kunnen toevoegen. Het betreft een pentekening uit 1917, gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Cornelis Hendrikus Kersenboom (1880-1951). Deze allegorische tekening is vervuld van dramatiek maar schetst tegelijkertijd hoop en verwachting voor een betere toekomst.
Op een slachtveld lopen ‘Magere Hein’ en ‘Vadertje Tijd’ zij aan zij. Magere Hein draagt een met bloed besmeurde zeis, wat dood en verderf in de loopgraven symboliseert. Vadertje Tijd heeft een gevleugelde zandloper in zijn hand en het jaartal 1917 op zijn gewaad. Dit verwijst naar het onvermijdelijk verstrijken van de tijd en de vergankelijkheid van het leven. Het landschap waarin zij lopen biedt een desolate aanblik. Toch gloort er hoop. Aan de horizon openbaart zich, in een aureool van licht, Pax 1918, geflankeerd door een palmtak en rondvliegende duiven. Hèt zinnebeeld van vertrouwen in een stralender toekomst van vrede en voorspoed.
Marcel Hendriks