Op zaterdag 28 september vond de excursie naar Luik plaats, georganiseerd door de secretaris van de SEW Tom Sas. Zo’n 45 deelnemers namen op een dag met wisselvalig weer kennis van verschillende WO1-gerelatateerde high lights rondom Luik, van vakkundig commentaar voorzien door Tom .
Als eerste werd Vaals bezocht. Vanaf de Wilhelminatoren hadden de deelnemers een prachtig zicht op de Maasvallei, het gebied waar het Duitse leger begin augustus 1914 doorheen trok. Het feitelijke drielandenpunt, de plek waar de drie landen bij elkaar komen, wordt gemarkeerd door een monument. De bestrating rondom het monument doet echter vermoeden dat er in het verleden vier landen bijeenkwamen op dit punt. En dat klopt. Neutraal Moresnet maakte dat hier vroeger het vierlandenpunt lag.
Antoine Fonck
Vanaf het drie (of vier) landenpunt werd in België gestopt bij het monument voor de Belgische militair Antoine Fonck, de eerste gesneuvelde Belgische soldaat in de Eerste Wereldoorlog. Hij sneuvelde op 4 augustus 1914.
Rabosée
Bij de volgende stop werd de Belgische militaire begraafplaats van Rabosée bezocht. In de nabijheid van deze begraafplaats hebben 500 Belgische militairen gedurende de nacht van 5 op 6 augustus 1914 stand gehouden tegen een overmacht van 6000 Duitse soldaten. Het kerkhof werd aangelegd in 1925 op de top van de Thier de Wandre als herbegraafplaats voor de verschillende graven die werden aangelegd kort na de gevechten in 1914. Ook de gesneuvelden van Fort Barchon werden hier begraven.
Robermont
In Luik werd de begraafplaats Robermont bezocht, een indrukwekkende plek waar militairen van verschillende nationaliteiten aanpalend aan de burgergraven begraven liggen.
Loncin
Het middagprogramma werd grotendeels ingevuld door een bezoek aan voormalig fort Loncin. Het fort dat samen met een aantal andere fortificaties de doorgang naar Luik had moeten voorkomen maar waarvan op 15 augustus 1914 de munitiekamer door een 420mm-granaat uit de dikke Bertha getroffen werd. Met deze voltreffer kwam de strijd om de forten rond Luik ten einde.
De dag werd afgesloten met het nogal desolate in 1925 opgerichte monument voor de geallieerden en wat vrije dinertijd in Luik. Een informatieve, inspirerende en gezellige dag!
Werp eens een blik op de voorjaarsactiviteiten van Tom Sas.