In juni 1919 deed de Entente aan Nederland het verzoek om keizer Wilhelm II uit te leveren. In november 1918 was de laatste Duitse keizer Wilhelm II naar Nederland gevlucht. Bij het Limburgse plaatsje Withuis-Eijsden stak hij op 10 november 1918 de Nederlandse grens over.
Waarom kwam hij en wie wist daarvan? Na een kort verblijf in Amerongen, heeft de keizer tot aan zijn dood in 1941 op Huis Doorn in Utrecht gewoond en is daarna op dit landgoed begraven. Hoewel de geallieerde landen Wilhelm II beschuldigden van oorlogsmisdaden en hem strafrechtelijk wensten te vervolgen, heeft Nederland hem niet uitgeleverd.
In dit webinar staat centraal waarom die uitlevering en berechtiging er nooit van is gekomen. Waarom is hij niet uitgeleverd, terwijl het wel kon? Het historisch belang van keizer Wilhelm II voor de ontwikkeling van het internationale strafrecht kan nauwelijks onderschat worden. Ongewild stond hij aan de wieg van een bijzondere rol voor Nederland bij de oprichting van de internationale strafhoven.
André Klip (1965) is hoogleraar strafrecht, strafprocesrecht en de grensoverschrijdende aspecten van het strafrecht en raadsheer-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch (strafkamer). Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Kunst en Wetenschappen. Hij deed onderzoek aan de Yale Law School, New Haven en het Max Planck Institute in Freiburg im Breisgau en is lid van de Board of Directors of the International Association of Penal Law. Hij is oprichter en redacteur van de Annotated Leading Cases of International Criminal Tribunals (65 delen sinds 1999). Hij schreef European Criminal Law. An integrative Approach (Intersentia Cambridge) waarvan eerdaags een vierde druk zal verschijnen. In 2019 verscheen samen met Jörg en Kelk Strafrecht met mate, een studieboek voor de eerste jaars (14e druk). In 2018 publiceerde hij in het Nederlands Juristenblad De keizer-quaestie: 100 jaar uitlevering van Wilhelm II. Een boek hierover is in voorbereiding.
Gratis deelnemen aan toekomstige webinars? Vanaf 20 euro per jaar ben je donateur van het Studiecentrum Eerste Wereldoorlog: https://ssew.nl/meedoen/