Ons lid van de Raad van Advies van het Studiecentrum Eerste Wereldoorlog, Hein Klemann, ging onlangs met emeritaat. Hein was hoogleraar economische geschiedenis en internationale betrekkingen en nam afscheid met een rede over Scheepsbouw en koloniën in het bijzijn van zijn collega hoogleraren, familie en genodigden. Bestuurslid SEW Jos van Raan was een van die genodigden en schreef onderstaande impressie.
Hein betoogde dat de opkomst van de scheepsbouw in Nederland een forse impuls kreeg door de opening van het Suezkanaal in 1869. De route naar Nederlands-Indië werd hierdoor aanzienlijk verkort. Maar de Nederlandse handelsvloot bestond voornamelijk uit zeilschepen. En deze waren niet geschikt voor de verkorte route. Dus gingen diverse rederijen stoomschepen bouwen, waarbij zij aanzienlijke overheidssteun kregen. Toen de koloniën in de Oost na de Tweede Wereldoorlog ophielden te bestaan, stortte ook de scheepsbouw geleidelijk in.
Hein onderhield een band met het Maritiem Museum in Rotterdam waar nog stoomschepen te bezichtigen zijn en waar ook veel informatie bewaard is gebleven. Door deze samenwerking konden promovendi onderzoek verrichten naar de scheepvaart in Nederland en bijdragen aan wetenschappelijke publicaties.
Bij zijn afscheid werd een Festschrift uitgegeven met de titel We moeten door, we willen door, een bundel met artikelen over de aandachtsgebieden uit het oeuvre van Hein.
Jos van Raan