Op zaterdagmiddag 21 mei organiseerde het Studiecentrum Eerste Wereldoorlog een studiemiddag op de vertrouwde locatie in Doorn, de Koningshof. Na twee jaar afwezigheid was het fijn om fysiek bij elkaar te kunnen komen.
De studiemiddag stond in het teken van Nederland en de Eerste Wereldoorlog. Er was gekozen voor dit thema gezien de afronding van het project provincie- en stadbundels waar Henk van der Linden vanaf 2009 met tomeloze energie aan gewerkt heeft. Na de ontvangst en een blik op de boeken van Uitgeverij Aspekt opende prof. dr. Ben Schoenmakers de studiemiddag met een overpeinzing over het huidige geopolitieke landschap. Vervolgens was het welkomstwoord aan secretaris van de SSEW Tom Sas.
Hans Andriessen
Vanzelfsprekend werd met een moment van stilte stil gestaan bij het overlijden van oprichter en oud-voorzitter van de SSEW Hans Andriessen. Daarnaast memoreerde Tom, onder dankzegging, aan het afscheid van Marcel Nonhebel als bestuurslid van de SSEW. Met Ed Jansen is het bestuur weer op het peil van zes leden.
Historiografie en Jelte Kornelis
Historica Pauline Onderwater nam de aanwezigen mee in de historiografie van Nederland en de Eerste Wereldoorlog. Naast een chronologisch overzicht stond zij uitgebreid stil bij de benaderingswijze in de verschillende onderzoeken, in het bijzonder tussen de academische en niet-academische wereld. Pauline Onderwater kreeg na haar voordracht het eerste exemplaar van Kroniek 1914-1918 deel 44 aangeboden. Historicus Tom Sas nam de aanwezigen vervolgens mee in zijn onderzoek naar de levensloop van een Friese militair, Jelte Kornelis (1894-1981), die tijdens de Eerste Wereldoorlog kris kras door Nederland was gemobiliseerd. Tom is in het bezit van ruim 600 brieven die Jelte tijdens de oorlog aan zijn ouders schreef en vice versa. Dat aangevuld met foto´s van Jelte uit die tijd en aanvullende onderzoeksvondsten maakte dat Tom Sas in zijn voordracht een tipje van de sluier op kon lichten over de belevenissen van Jelte en diens familie.
Erfgoedonderzoek
De laatste spreker was erfgoedonderzoeker Rutger Noorlander. In opdracht van het Ministerie van OC&W heeft hij onderzoek gedaan naar welke overblijfselen uit de Eerste Wereldoorlog in Nederland aangemerkt zouden kunnen worden als rijksmonument. In een enthousiast verhaal nam Rutger de aanwezigen mee langs bekende en minder bekende objecten die hij hiervoor voorgedragen heeft. Zijn voordracht gaf een mooi inzicht hoeveel cultureel erfgoed er uit die periode bewaard is gebleven, vanuit zoveel verschillende invalshoeken: mobilisatie-vluchtelingen-spionage-internering-schendingen van de neutraliteit.
Henk van der Linden
Na de drie inhoudelijke lezingen, was het tijd voor een interview van middagvoorzitter prof. dr. Ben Schoenmakers met Henk van der Linden ter afsluiting van het project van de provincie- en stadbundels. In het gesprek werd uitvoerig ingegaan op de drijfveer van Henk om vanuit de arbeid die er door lokale heemkundeverenigingen naar onderwerpen is gedaan, hun werk verder uit te dragen. Daarmee werd erkenning gevraagd voor alles dat door (amateur-)historici is onderzocht en is opgeschreven. Het is in de ogen van Henk zaak de stem te blijven horen van de mensen die zaken hebben meegemaakt, het is de menselijke kant, het menselijke geluid dat ertoe doet. Na het interview lichtte Henk nog kort de route toe van het project en het aanbod dat gedaan is aan onze Majesteit om op een tijd en plaats die hem passend is het project af te ronden. Tom Sas bracht namens het bestuur de waardering aan Henk tot uitdrukking dodr middel van een cadeaubon. Onder het genot van een hapje en drankje konden na een lange tijd weer vele verhalen worden uitgewisseld.